Darca vegetarián musí dopĺňať železo, prečítajte si ako!

Ak sa bežný darca chce stať vegetariánom, musí si dávať pozor na to, čo zje. Problémom je železo. Pri bežnom odbere krvi príde darca o 450 ml červenej tekutiny a muž pritom stratí približne 240 mg železa, žena približne 218 mg železa.

Za normálnych okolností sa táto strata rýchlo doplní mobilizáciou železa zo zásob v tele a potom nasleduje dopĺňanie železa do týchto zásob z potravy.  Takže ak darca pravidelne je zeleninu a mäso, nemá žiadny problém.

No čo ak je darca vegetarián alebo dokonca vegán?

459567511.jpg Pokiaľ je darca taký „ slovenský“ typ vegetariána – to znamená, že zo svojho jedálneho lístka len vylúči mäso a inak si zloženie svojej stravy neupraví, veľmi často sa stáva, že už po 2-3 odberoch krvi sa u neho prejaví výraznejšia anémia (málokrvnosť) a krv darovať nemôže. Vynechané mäso teda treba niečím nahradiť. Výborným zdrojom takzvaného nehémového železa sú strukoviny – najmä šošovica, fazuľa, hrach a hlavne sója, tmavozelená zelenina (brokolica, žerucha, čínska kapusta), celozrnné pečivo, nelúpaná ryža – natural, celozrnné cestoviny, sušené ovocie – hrozienka, marhule, slivky, figy a dobrá správa je, že aj horká čokoláda pomáha dopĺňať železo. Vegetarián, ktorý má v strave mäso nahradené dostatočným množstvom strukovín, konzumuje zároveň aj viac zeleniny a ovocia, nie je ohrozený málokrvnosťou ani pri pravidelnom darovaní krvi.  

Železu treba pomôcť

Čím menšie sú zásoby železa v organizme, tým je absorpcia železa z potravy vyššia. Ak má darca vo svojom jedálnom lístku dostatok železa a látok, ktoré pomáhajú jeho vstrebávaniu (napr. vitamíny C a B), odobraté železo sa doplní počas dvoch mesiacov. Takzvané fytáty, ktoré sa nachádzajú v rastlinách, ale aj v strukovinách, znižujú vstrebávanie železa a iných minerálov, ako sú vápnik, magnézium, zinok. Na redukciu tohto nežiaduceho účinku treba prijímať veľa vitamínu C. Pomôže konzumovanie varených jedál, pretože napríklad z uvarenej brokolice získame 5-krát viac železa ako zo surovej a z uvarenej kapusty 3-krát viac železa ako z neuvarenej. Aby telo z obilia, strukovín či semiačok vyťažilo čo najviac železa, odporúča sa tieto potraviny vždy kombinovať s ovocím, zeleninou alebo čerstvými ovocnými alebo zeleninovými šťavami.