Newsletter 2014-02

mainimage.png

Ročne si dá dvestotisíc z nás pustiť žilou

Ak práve čítate tento newsletter pre darcov krvi, pravdepodobne patríte k dvestotisícovej skupine Slovákov, ktorí si ročne dajú pustiť žilou. Až 450 mililitrov z približne piatich litrov darujete pre pocit, že niekomu zachránite život, niekomu dieťa, pomôžete v chorobe, po dopravnej nehode, či pri pôrode. Čítať ďalej

divider.png
darcek Darovanie krvi je na Slovensku bezpríspevkové, tak ako vo väčšine krajín sveta. Niektoré mestá svojim občanom ponúkajú zľavy na športoviská, kultúrne predstavenia či mestskú hromadnú dopravu. Svojich darcov si vážia aj niektorí zamestnávatelia. Buď finančnou odmenou alebo príspevkom na dovolenku. Čítať ďalej.
tlakomer Kto by nechcel byť ideálny? Ideálny darca krvi? Predstavujme si ho ako zdravého človeka (ani nevie, ako sa volá jeho obvodný lekár), s pevnou vôľou (chodí na odbery pravidelne a  má ich zaznačené na tri roky dopredu), neužívajúceho žiadne lieky, železo by mohol dodávať zliatinárskej fabrike a tlak, ľudia, tlak má 120 na 80. Čítať ďalej.
image_2.png Koľko ľudí závisí od dobrovoľného darovania krvi? Zastavil by sa bez darcov život v nemocniciach? Prečo si naše telo vyrába morfín a čo s tým majú spoločné darcovia krvi?  Pýtali sme sa prezidenta Slovenského Červeného kríža, dlhoročného darcu krvi
a lekára – záchranára Viliama Dobiáša. Čítať ďalej.
Pán darca, tak čo, pili ste? Spýtala sa ma lekárka po tom, čo som prišiel k vedomiu. Nie, nepil, a hneď bolo jasné, že sa  baví s darcom amatérom. Prípravu na darovanie krvi treba brať vážne. Pozrime sa teda bližšie na to, čo mu predchádza. Čítať ďalej.
Ste po operácii, chorobe alebo očkovaní? Určite vás lekár informoval, že tak skoro nebudete môcť darovať krv, aj keď ste inak zdravý. Čítať ďalej.
Chceli by ste darovať krv a neviete, kde je najbližšie odberné miesto? Stiahnite si do svojho smartfónu mobilnú aplikáciu Dôvera. Ukáže vám najbližšiu transfúznu stanicu alebo iné odberné miesto, nasmeruje vás a ukáže aj ordinačné hodiny. Čítať ďalej.
divider.png