Čo zasadiť na dobrú krv?
Na dobrú krvotvorbu potrebujeme prijímať v strave predovšetkým dostatočné množstvo železa, vitamínov C a B. Odporúčaný príjem železa v potrave pre dospelého je 10 až 14 mg za deň. Najviac ľahko vstrebateľného železa sa nachádza v hovädzom mäse. Ak si chcete zabezpečiť dostatok čerevných krviniek, nemusíte jesť len mäso.
Strukoviny
Krava v maštali nie je nevyhnutnou podmienkou dobrého krvného obrazu. Aj v rastlinnej strave z našich záhrad nájdeme dobré zdroje železa pre krvinky. Medzi najlepšie plodiny patrí fazuľa, najmä biela odroda.
Veľmi dobrým zdrojom je aj šošovica, aj keď je pravda, že tú v našich podmienkach veľmi nepestujeme. Dobrou strukovinou pre krv je aj hrášok. Strukoviny majú všeobecne vysoký obsah železa a zároveň sú výborným zdrojom bielkovín.
Všetko zelené
Všetko zelené, čo rastie v záhradke, je pre darcov super. Aj rastliny, ktoré vyzerajú na prvý pohľad ako nepotrebná burina — žihľava či púpavové listy — najmä teraz na jar perfektným zdrojom stavebných prvkov krvotvorby. Výborná je aj brokolica, špenát, rukola, paprika, zelená fazuľka, mangold, čakanka či kel.
Horšia nie je ani červená zelenina. Cvikla a paradajky sú skvelým základom pre dobrú krvotvorbu.
Zelenina obsahuje výhodnú kombináciu vitamínov, okrem železa obsahuje aj dostatok vitamínu C, ktorý podporuje vstrebávanie železa z tráviaceho traktu.
Ovocie
Maliny, čierne ríbezle, jahody, černice, čučoriedky, arónie. Aj tieto druhy ovocia odporúčame na dobrú krv. Na zahodenie však nie je ani obyčajné jablko.
Priemerný obsah železa v niektorých potravinách (mg/kg)
Potravina | Fe mg/kg |
Riasy | 530,0 |
Pivné kvasnice | 176,0 |
Pel | 90,0 |
orechy, semená | Fe mg/kg |
Sezamové semienka | 100,0 |
Pistácie | 73,0 |
Slnečnicové semienka | 70,0 |
Piniové jadrá | 52,0 |
Mandle | 41,0 |
Orechy | 21,0 |
obiloviny | Fe mg/kg |
Sójová múka | 120,0 |
Ryža lúpaná | 28,0 |
Pšenice | 43,0 |
Ovsené vločky | 36,0 |
Ovos | 45,0 |
Múka ražná vysoko mletá | 48,0 |
Múka pšeničná hr. | 21,0 |
Kukuričné zrno | 24,0 |
strukoviny | Fe mg/kg |
Biele fazule | 76,0 |
Šošovica | 70,0 |
Fazule | 60,0 |
Hrach | 50,0 |
Bôby | 48,0 |
Zelený hrášok | 19,0 |
Zelené fazulky | 13,0 |
zelenina | Fe mg/kg |
Špenát | 50,0 |
Pór | 28,0 |
Zemiaky | 13,0 |
Špargľa | 11,0 |
Kel | 10,0 |
Huby (žampiony) | 9,5 |
Mrkva | 7,5 |
Kapusta | 7,0 |
Rajčiaky | 5,0 |
Cibuľa | 4,0 |
ovocie | Fe mg/kg |
Maliny | 10,0 |
Broskyne | 9,5 |
Jahody | 9,0 |
Figy | 7,0 |
Čučoriedky | 7,0 |
Avokádo | 6,0 |
Marhule | 6,0 |
Hrozno | 5,0 |
Pomaranče | 5,0 |
Slivky | 4,0 |
Jablka | 3,0 |
mäso, vajcia | Fe mg/kg |
Hovädzia pečeň | 90,0 |
Hovädzie mäso | 27,5 |
Jahňačie mäso | 20,0 |
Bravčové mäso | 17,5 |
Vajce | 17,0 |
Tuniak v oleji | 12,0 |
Kuracie mäso | 10,0 |
mlieko, syry | Fe mg/kg |
Polotučný syr | 10,0 |
Syr ementál | 9,0 |
Kravské mlieko | 2,0
|
Jogurt | 1,0
|
Zdroj: hematology.sk