Čo zasadiť na dobrú krv?

Na dobrú krvotvorbu potrebujeme prijímať v strave predovšetkým dostatočné množstvo železa, vitamínov C a B. Odporúčaný príjem železa v potrave pre dospelého je 10 až 14 mg za deň. Najviac ľahko vstrebateľného železa sa nachádza v hovädzom mäse. Ak si chcete zabezpečiť dostatok čerevných krviniek, nemusíte jesť len mäso.

Strukoviny

shutterstock_393812212.jpgKrava v maštali nie je nevyhnutnou podmienkou dobrého krvného obrazu. Aj v rastlinnej strave z našich záhrad nájdeme dobré zdroje železa pre krvinky. Medzi najlepšie plodiny patrí fazuľa, najmä biela odroda.

Veľmi dobrým zdrojom je aj šošovica, aj keď je pravda, že tú v našich podmienkach veľmi nepestujeme. Dobrou strukovinou pre krv je aj hrášok. Strukoviny majú všeobecne vysoký obsah železa a zároveň sú výborným zdrojom bielkovín.

Všetko zelené

Všetko zelené, čo rastie v záhradke, je pre darcov super. Aj rastliny, ktoré vyzerajú na prvý pohľad ako nepotrebná burina — žihľava či púpavové listy — najmä teraz na jar perfektným zdrojom stavebných prvkov krvotvorby. Výborná je aj brokolica, špenát, rukola, paprika, zelená fazuľka, mangold, čakanka či kel.

Horšia nie je ani červená zelenina. Cvikla a paradajky sú skvelým základom pre dobrú krvotvorbu.

Zelenina obsahuje výhodnú kombináciu vitamínov, okrem železa obsahuje aj dostatok vitamínu C, ktorý podporuje vstrebávanie železa z tráviaceho traktu.

Ovocie

Maliny, čierne ríbezle, jahody, černice, čučoriedky, arónie. Aj tieto druhy ovocia odporúčame na dobrú krv. Na zahodenie však nie je ani obyčajné jablko.

Priemerný obsah železa v niektorých potravinách (mg/kg)

Potravina Fe mg/kg
Riasy 530,0
Pivné kvasnice 176,0
Pel 90,0
orechy, semená Fe mg/kg
Sezamové semienka 100,0
Pistácie 73,0
Slnečnicové semienka 70,0
Piniové jadrá 52,0
Mandle 41,0
Orechy 21,0
obiloviny Fe mg/kg
Sójová múka 120,0
Ryža lúpaná 28,0
Pšenice 43,0
Ovsené vločky 36,0
Ovos 45,0
Múka ražná vysoko mletá 48,0
Múka pšeničná hr. 21,0
Kukuričné zrno 24,0
strukoviny Fe mg/kg
Biele fazule 76,0
Šošovica 70,0
Fazule 60,0
Hrach 50,0
Bôby 48,0
Zelený hrášok 19,0
Zelené fazulky 13,0
zelenina Fe mg/kg
Špenát 50,0
Pór 28,0
Zemiaky 13,0
Špargľa 11,0
Kel 10,0
Huby (žampiony) 9,5
Mrkva 7,5
Kapusta 7,0
Rajčiaky 5,0
Cibuľa 4,0
ovocie Fe mg/kg
Maliny 10,0
Broskyne 9,5
Jahody 9,0
Figy 7,0
Čučoriedky 7,0
Avokádo 6,0
Marhule 6,0
Hrozno 5,0
Pomaranče 5,0
Slivky 4,0
Jablka 3,0
mäso, vajcia Fe mg/kg
Hovädzia pečeň 90,0
Hovädzie mäso 27,5
Jahňačie mäso 20,0
Bravčové mäso 17,5
Vajce 17,0
Tuniak v oleji 12,0
Kuracie mäso 10,0
mlieko, syry Fe mg/kg
Polotučný syr 10,0
Syr ementál 9,0
Kravské mlieko 2,0
Jogurt 1,0

Zdroj: hematology.sk